Yıldız Holding’in 2022 fırsat eşitliği karnesi başarılarla dolu
Fırsat eşitliği alanındaki çalışmalarını “Kadın Platformu” çatısı altında sürdüren Yıldız Holding, 2022 Raporu’nu açıkladı. Rapora göre Yıldız Holding’te 2022 yılında işe yeni başlayan kadın ve erkek çalışan oranı eşit oldu.
Tüm dünyada ve ülkemizde sürdürülebilir bir gelecek için fırsat eşitliğini desteklemek amacıyla iki yıl önce kadın platformu kuruldu. Yıldız Holding, ‘Kadın Platformu 2022 Raporu’nun üçüncüsünü yayınladı. kamuoyu ile paylaştı. Daha kapsayıcı bir iş ortamı sağlamak ve kadınları ekonomiye daha fazla dahil etmek amacıyla Kadın Platformu çatısı altında faaliyetlerini yürüten Yıldız Holding, bu kapsamda her yıl fırsat eşitliğine dayalı uygulama, proje ve performanslarını raporlamaktadır. ve bunları kamuoyunun bilgisine sunar. Bu yıl üçüncü kez yayınlanan raporda paylaşılan bilgilere göre; Yıldız Holding ve şirketlerinde kadın çalışan oranı, yeni işe alınan kadın çalışan oranı ve terfi eden kadın çalışan oranı gibi temel parametrelerde geçen yıl olduğu gibi 2022 yılında da artış gözleniyor.
Mutuş: Her seviyede fırsat eşitliğini uygulamaya devam ediyoruz
Yıldız Holding Kadın Platformu Büyükelçisi Begüm Mutuş,kadınların işgücüne katılımını artırmak. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Lideri Ali Ülker Yıldız Holding’in temelleri ile iş dünyasına yön vermeyi hedeflediklerini belirterek, kadınların iş hayatında karşılaştıkları zorlukların bilincinde olarak daha kapsayıcı ve adil bir iş ortamı yaratmayı ve fırsat eşitliği sunmayı amaçlıyoruz. Bunun için işe alım süreçlerimizi gözden geçiriyor, uluslararası standartları ve metrikleri yakından takip ediyor, geleceğe yönelik işe alım hedefleri belirliyoruz. Kadının güçlendirilmesi alanında attığımız tüm adımları Yıldız Holding ve şirketlerinde kalıcı kılmak ve kurum kültürümüzün bir parçası haline getirmek amacıyla 2021 yılında Yıldız Holding Kadın Platformu’nu kurduk.
Öte yandan Yıldız Holding Kadın Platformu’nun 2021 yılı faaliyetlerinde yer alarak, Yıldız Holding Kadın Platformu Fırsat Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Manifestosu Katılımcı bir süreçle çalışanlarımızla ‘ yarattık. Geçen yıl özellikle ekonomik hayata katılımda fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla kadın girişimcileri ve fiyat zincirinde yer alan kadınları desteklemeye yönelik çalışmalarımıza hız verdik. Bu doğrultuda manifestomuzu değer yarattığımız dört alanı temsil edecek şekilde güncelledik: “Söylem, İş Ortamı, Ekosistem ve Değer Zinciri”. diye ilan etti.
Kadın girişimcilere 4,3 milyon dolar yatırım
2022’de Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadınları Güçlendirme Birimi (BM Kadın Birimi)tarafından yönetilen, “Kadın Girişimciliği Hızlandırıcı” (WEA -Kadın Girişimciliği Hızlandırıcı Programı)Girişime dahil olduklarını anlatan Begüm Mutuş, “Bu iş birliği sayesinde bölgesel ve küresel tedarik zincirinde kadın girişimciliğini destekleyeceğiz ve 3 yıl içinde kadın girişimcilere kazandıracağız. 4 milyon dolarKadın liderliğindeki ve kadın ortaklı girişimlere doğrudan veya dolaylı olarak yapılan yatırımların toplam tutarı ilk yılında. 53 startup ile 4.3 milyon dolara ulaştı.”söz konusu.
Tarımın Kadın Yıldızları projesiyle kadın çiftçilere tam destek
Kerevitaş’ın SüperFreshmarkasıyla kadın çiftçileri desteklemek ve tedarik zincirinde fırsat eşitliğini sağlamak Tarım ve Orman Bakanlığıliderliğinde “Tarımın Kadın Yıldızları” Projeye başladıklarını anlatan Begüm Mutuş, bu proje ile kadın çiftçilere 2025 yılına kadar 5 bin ton meyve sebze alma garantisi verildiğini, ilçede bin 760 ton eser satın alınarak 8 milyon TL’den fazla değer yaratıldığını söyledi. şimdiye kadar proje. Kadın girişimcilere yönelik takviyeler hakkında bilgi veren Mutuş, “ Leydi Godiva Girişimi fırsat eşitliği, kadınların toplumlarına dahil edilmesi ve güçlendirilmesi için çalışan sivil toplum kuruluşlarına her yıl hibe sağlamaya devam ediyor. 2025’in sonuna kadar küresel olarak ve fırsat eşitliğine sahip bir iş gücü oluşturmak. pladisKadınların liderlik gruplarındaki temsilini artırmak için oluşturduk. Liderlik Ağında KadınlarDünyanın dört bir yanındaki kadın çalışanlarımız arasındaki bağı destekliyoruz. Pazar Seçinkadın girişimcileri desteklemek için bu yıl başlatıldı. “Gücünüzle Gülümseyin” Proje ile kendi mağazasına sahip kadın iş ortaklarımızın sayısını hızla artırmayı hedefliyoruz.” dedi.
Son üç yılda kadın çalışan oranı %41’e yükseldi.
Raporun sonuçlarına göre 2019’da yüzde 37 olan kadın çalışan oranı, Yıldız Holding ve şirketlerinde gerçekleştirilen fırsat eşitliğine dayalı projelerin ardından son 3 yılda arttı. yüzde 41 yükseldi . Yıldız Holding şirketlerinde her kademede işe yeni başlayan çalışanlar içinde kadın oranı incelendiğinde; Bu oran 2019’da yüzde 46 iken 2022’de kadın erkek istihdam oranı eşit olacak. yüzde 50meydana geldiği görülmektedir.
Yıldız Holding’in yönetim kurulundaki kadın üye sayısı geçen yıl %12’den %18’e çıktı. Bu oran Holding’in Türkiye genelinde işlem gören halka açık şirketleri için geçerlidir. %2223 Yönetim Kurulu üyesinin toplam 5’i kadındır.
Yıldız Holding, söz konusu rapor ve bütüncül çalışmalarıyla Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Toplumsal Cinsiyet Eşitliği (SDG 5), İnsana Yakışır İş ve Büyüme (SDG 8) ve Eşitsizliklerin Azaltılması (SKA 10) taahhütlerini de şeffaf bir şekilde ortaya koymaktadır. sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında bir referanstır. ve bunu katılımcı bir şekilde yapmak.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı